Antoine Peters is als mode-ontwerper groot fan van samenwerkingen. Zijn meest recente collabo met fotografe Marjolein de Rijk resulteerde in een fashionable foto-expositie, die we binnenkort allemaal kunnen bezoeken. Fashionscene's Danique vroeg de designer naar de expo, inspiratiebronnen en zijn vrolijke ontwerpen!
Hollands glorie Antoine Peters sloeg de handen al eens ineen met onder meer Eastpak, United Nude, Gsus Industries en het Film Festival Rotterdam. Nu is het de beurt aan fotografe Marjolein de Rijk, wat de kleurrijke foto-expositie ‘Dizzy World’ opleverde. Daar wilde Fashionscene natuurlijk meer over weten...
Antoine Peters door Marc Deurloo
Hoe ben je op het idee gekomen je op foto's te focussen?
“Marjolein (de fotograaf) en ik zaten al langer te broeden op een samenwerking. Dat is in een stroomversnelling gekomen na mijn laatste collectie ‘Get Dizzy’. Deze collectie sloot aan bij Marjolein haar visie op fotografie en daar is een concept uit voort gekomen.”
Wat voor soort foto's kunnen wij verwachten tijdens de expo bij Salon?
“Het is een serie waarbij er looks uit de ‘Get Dizzy’ collectie te zien zijn, maar de kleding, het model en de fotografie vloeien visueel en in betekenis samen. Alles is wazig en in de war geraakt, maar op een fraaie gestyleerde manier. Het gezicht van het model is continu verborgen, alsof ze haar gezicht en haar identiteit is verloren. Ze lijkt op sommige beelden een wezen uit een fantasiewereld.”
Waar haalde je de inspiratie vandaan voor deze foto's?
“Marjolein en ik raakten geïnspireerd door de steeds harder voortrazende wereld. In mijn eigen collectie ging het vooral over het duizelig raken door de vele kansen, maar ook keuzes die je hebt. Voor deze fotoserie hebben we dit gespecificeerd en proberen we uit te beelden dat sociale media de mens doet worstelen met zijn identiteit. We dreigen deze te verliezen of maken er één naar eigen smaak.”
Je hebt al eerder met andere media je kleding aan het publiek gepresenteerd, onder meer met een muziekvideo. Wat voor presentatievormen kunnen we in de toekomst verwachten?
“Ja klopt. Ik heb al eens een popvideo gemaakt die echt op MTV in rotatie was en recent een stop-motion video. Ik vind de zoektocht naar alternatieve methoden om mode te presenteren erg spannend. Het belangrijkste is dat het altijd samen met de collectie een verhaal moet vertellen, een wereld moet creëren. Ik heb al wel wat ideeën voor volgende projecten, maar die houd ik nog even lekker geheim.”
Zijn er binnen- of buitenlandse designers met wie je je identificeert of tegen wie je opkijkt?
“In de modewereld zijn er wel enkele mensen met wie ik mij verbonden voel. Om er een paar te noemen; Theyskens vanwege het vrouwelijke, Balenciaga vanwege zijn silhouetten, Willhelm vanwege het speelse en Viktor & Rolf vanwege het conceptuele. Maar eigenlijk kijk ik alleen echt op tegen mensen buiten de scene. Zoals Dick Bruna, Jeff Koons, Tom Claassen, Jim Henson, M.C. Escher, Marcel Wanders, Toon Hermans, Herman van Veen, David Bowie... Maar ook ALF is een echte held voor mij.”
Je hebt al veel samenwerkingen achter de rug. Wat voor partnerships staan er op de planning?
“Er zitten wat vervolgen op eerdere samenwerkingen in de pijpleiding. Zo komen er opnieuw supercoole, kleurrijke sokken voor Effio aan. Maar zo zou ik ook graag eens het wereldexpo gebouw ontwerpen of een dames elftal kleden. Maar dat is meer lange termijn denk ik, haha. Betreft de volgende stap in mijn carrière; mijn laatste collectie zal te koop zijn in enkele winkels en dat hoop ik de komende seizoenen uit te breiden. Zo kan mijn label langzaam groeien en kan ik een kleine glimlach blijven verspreiden.”
Waar komt die vrolijkheid van jouw ontwerpen vandaan?
“Ik ben een optimist, dromer en houd van spreuken als 'sommige problemen los je op door er geen probleem van te maken'. Daarnaast kan ik slecht tegen klagende mensen of gezucht. Mijn werk is dus een combinatie van hoe ik zelf ben en een reactie tegen het negatieve.”
De fotoserie ‘Dizzy World’ is als onderdeel van Salon/ te zien in Museum Geelvinck Hinlopen Huis, van 21 januari tot en met 5 februari. Dit museum vind je op de Keizersgracht 633 in Amsterdam. Dus hopsakee, allemaal richting Amsterdam!
Meer Dutch Pride interviews? Dat kan: hier lees je onder andere interviews met Winde Rienstra, Vlieger & Vandam, Elise Kim, Tony Cohen, Marcha Hüskes en Suzette van Dam. Enjoy!
(Door: Danique)