Lichaamsverzorging

Help! Ik ben te vroeg ongesteld. Is dit erg?

Help! Ik ben te vroeg ongesteld. Is dit erg?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt, je bent eerder ongesteld dan de bedoeling. Maar wat betekent het als je met regelmaat te vroeg ongesteld wordt? Is het erg? Op al deze vragen hebben wij een antwoord

Is te vroeg ongesteld zijn erg? 

Het kan bij een vrouw nog wel eens voorkomen dat ze 'te vroeg' bloed verliest. Alleen de vraag is dan of het menstruatiebloed is of wat anders. Een mensturatieperiode duurt gemiddeld 28 dagen. Ben je wat eerder ongesteld geworden? Het kan komen door een van deze redenen:

 

1. Ander gewicht

Binnen een korte tijd veel aankomen of afvallen, kan invloed hebben op je menstruatie. Door je gewichtsverandering kun je dus onregelmatig ongesteld worden of dus te vroeg.

 

2. Te veel stress

Stress is echt niet goed voor je. Langdurige stress kan er zelfs voor zorgen dat je menstruatie niet op gang komt of dus juist te vroeg. Heb jij het idee dat je veel stress ervaart? Probeer eens te ontspannen of schakel hulp van buitenaf in. Blijf je hier last van houden? Praat dan met je huisarts.

 

3. PCOS

Schrik niet, want dit hoeft echt niet het geval te zijn. Maar onregelmatige ongesteldheid kan ook het PCOS syndroom betekenen. Dit is een verstoring van je hormoonbalans en er zitten dan vaak kleine cystes op je eierstokken. Dit kan zorgen voor onregelmatigheid. Er vindt namelijk minder vaak een eisprong plaats. De ene keer ben je te vroeg en de andere keer juist te laat. Hoe herken je PCOS? Denk aan overbeharing, acne en overgewicht. Merk jij een van deze dingen? Ga dan even langs bij de dokter. 
 
 

4. Soa

Raak niet gelijk in paniek, maar het kan zijn dat je een soa hebt. Sommige soa's hebben namelijk als symptoom bloedverlies. Minder bloed dan menstruatiebloed, maar toch is het er. Mocht je twijfels hebben, ga dan even langs bij de dokter.

 

5. Het doorslikken van de pil

Ook je anticonceptie kan veel invloed hebben op je menstruatie. Zo kan het zijn dat je lichaam moet wennen aan de hormonen. Ben je net begonnen met de anticonceptie of slik je de pil nog wel eens door? Het kan zijn dat je een doorbraakbloeding hebt. Dit is vervelend, maar niet iets waar je je gelijk zorgen om hoeft te maken. Check ook even of je niet je pil bent vergeten in te nemen.

 

6. Morning-afterpil 

Je lichaam kan een beetje in de war komen door de morning-afterpil. Je ongesteldheid kan hierdoor eerder komen, maar het kan ook zo zijn dat het langer duurt voordat je het wordt. Duurt het langer dan vijf dagen? Doe dan een zwangerschapstest, dan weet je het in ieder geval zeker.

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top