Health

Vaarwel morning anxiety: zo begin je de dag stressvrij

Vaarwel morning anxiety: zo begin je de dag stressvrij

De wekker gaat en direct ervaar je een stressvol en angstig gevoel. Red je het wel om op tijd op werk te zijn? En wat staat er eigenlijk allemaal op die to do list? Herkenbaar? Dan is het tijd om vaarwel te zeggen tegen je morning anxiety. Wij delen 5x tips om de dag stressvrij te beginnen.

Stressvrije ochtendroutine

Het is heel fijn om voor jezelf een vaste ochtendroutine te creëren. Zo weet je waar je elke ochtend aan toe bent en hoef je geen stress meer te ervaren over de hoeveelheid tijd die je hebt. Begin bijvoorbeeld je ochtend met een douche, kleed je aan, zet dan een serietje of podcast aan tijdens het opmaken en maak een lekker ontbijtje voor jezelf. Uiteindelijk weet je hoeveel tijd je nodig hebt per 'activiteit' om een stressvrije ochtendroutine te vormen.

Leefstijl

Probeer een gezonde leefstijl aan te houden. Teveel suikers en cafeïne kunnen je slaap, maar ook mentale gezondheid beïnvloeden. Houd een vast slaapritme aan en pak elke nacht minstens 8 uur slaap, zodat je weer met volle energie aan de nieuwe dag kan beginnen.

Neem de tijd voor jezelf

Neem - zelfs op een drukke ochtend - de tijd voor jezelf. Ga bijvoorbeeld elke ochtend een kwartiertje wandelen, mediteren of lees een boekje. Zo start je de ochtend ontspannen op. Verwerk dit in je ochtendroutine en zet desnoods de wekker een kwartiertje eerder. Het gaat je zeker helpen om op deze manier je morning anxiety tegen te gaan!

Bereid de ochtend goed voor

Heb je tijd tekort in de ochtend? Bereid de ochtend een avond van tevoren dan goed voor. Prep vast je ontbijtje, zet je werktas klaar en zoek een outfit uit passend bij het weer van morgen. Zo start je elke dag veel rustiger op.

Vermijd de snoozeknop

De snoozeknop kan je natuurlijke slaappatroon verstoren en is daarom beter om te vermijden, hoe verleidelijk het ook is. Probeer na één keer gewoon uit bed te komen of verdiep je eens in een wake up light. Een wake up light laat je wakker worden met de opgaande zon.

Uitgebreid ontbijten

Het klinkt wellicht onhaalbaar op een drukke ochtend, maar toch is het belangrijk tijd in te plannen voor een ontbijtje. Tijdens het ontbijtje kan je alle gedachten op een rij zetten. Neem bijvoorbeeld de tijd om een aantal ochtend affirmaties door te nemen met jezelf, hiermee stimuleer je positieve gedachten. Zo start je dag vol goede energie!

Lees ook: Tips om een herfstdip te voorkomen

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top