Health

Zo voorkom je verkoudheid door de airco

Zo voorkom je verkoudheid door de airco

Tijdens hetere zomerdagen is het hebben van een airco een echte blessing. Als je er eenmaal een hebt, kun je je leven zonder niet meer voorstellen. Veel mensen slapen er graag mee, omdat het tijdens een broeierige nacht écht niet anders vol te houden is. Toch is het minder gezond voor je dan je denkt en kun je er een flinke verkoudheid aan over houden. Lees gauw verder!

Verkouden worden door de airco

Hoewel het heerlijk is om in een koele kamer in slaap te vallen, is een airco toch niet de beste oplossing voor je gezondheid. Een airco kan de lucht in de kamer droger maken, wat kan leiden tot een droge huid, droge ogen, en geïrriteerde luchtwegen. Dit kan vooral een probleem zijn voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Daarnaast kan de luchtstroom de keel en neusholtes uitdrogen, wat weer kan resulteren in een geïrriteerde keel of verstopte neus. De kans is groot dat je het al weleens gemerkt hebt na het wakker worden. Je bent dorstig en je keel voelt alsof je verkouden aan het worden bent. Hup, uitdoen die ventilator.

Oplossingen

Deze verkoudheidsklachten wil je natuurlijk graag voorkomen, maar hoe doen we dat? Kunnen we the best of both worlds krijgen? Een van de oplossingen is het goed afstellen van jouw airco. Het is het beste om de luchtvochtigheidsgraad tussen de 45 procent en 60 procent te houden. Kun je dit niet voor elkaar krijgen op jouw apparaat? Dan is het aanschaffen van een luchtbevochtiger (diffuser) een goed idee.

Een andere manier is het goed onderhouden van je airco. De filters in een airco zijn ontworpen om pollen, schimmels en bacteriën uit de lucht te houden. Wanneer je deze filters niet goed schoonmaakt (en je je apparaat dus slecht onderhoudt) kunnen deze deeltjes zo weer in de lucht komen. Clean your filters!

Herstellen van een verkoudheid

Is the damage already done? Dan wil je natuurlijk maniertjes vinden om zo snel mogelijk van die verkoudheid af te komen. Wist je dat een ui naast je bed goed werkt? Een ui naast je bed geeft meteen meer lucht als je een verstopte neus hebt. Handig! Zet 's morgens je ramen even open en dan is die vervelende uiengeur ook weer weg. Wat ook goed kan werken tegen een verstopte neus is menthol. Smeer wat zalf op je bovenlip en je kunt weer een paar uur vrij ademen door je neus.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top