Een hang naar vrijheid, niet geclaimd willen worden of bang zijn om iemand toe te laten: bindingsangst komt in alle vormen en maten voorbij. Huisje, relatie, theetje op de bank… iemand met attachment anxiety krijgt het er benauwd van. Hoe kan je hiermee dealen zonder jezelf fijne connecties te ontzeggen?
Kort gezegd: het gevoel dat je vrijheid verdwijnt zodra je een relatie aangaat. Dit kan eruit zien als een zekere afstand tussen jou en de ander bewaren of een relatie afkappen zodra het serieus wordt. Op zich niks mis mee als je geen vastigheid zoekt, maar wat als dat wel het geval is? Dan kan die bindingsangst je behoorlijk in de weg gaan zitten.
Er bestaat geen one-size-fits-all antwoord op deze prangende vraag. Het is dan ook niet iets wat je zomaar kunt laten verdwijnen – maar onderstaande stappen zetten wel het één en ander in werking.
Vind de oorzaak
Ga op zoek naar het waarom en het ontstaan van de angst. Het onderbewuste bewust maken lijkt in eerste instantie niet veel te doen, maar brengt juist allerlei inzichten met zich mee. Hoe ziet je innerlijke dialoog rond relaties eruit?
Praten
Als je aan het daten bent of in een relatie zit, kan het fijn zijn om hierover te praten. Iedereen heeft ooit wel eens een vorm van deze angst ervaren, dus het is helemaal niet gek. Door te praten voorkom je misverstanden en verstaat de ander beter waar je behoefte aan hebt.
Geef het tijd
In plaats van abrupte beslissingen te maken, vind je het misschien fijn om dingen meer tijd te geven. Naar een relatie toegroeien hoeft niet van de ene op de andere dag te gebeuren en de ander zal dat vast en zeker begrijpen.
Ook interessant: Wat is gaslighting en hoe herken je het?
Zoek geen perfectie
Diegene moet precies dezelfde interesses hebben, minstens 1,85 meter lang zijn en iedere avond voor je willen koken – voor minder kom je je bed niet uit. Tsja… hoe groot is de kans dat je zo iemand tegenkomt? En is het eigenlijk wel zo belangrijk? Als diegene lief is en je een goed gevoel geeft, dan ben je er eigenlijk al. Makkelijker gezegd dan gedaan, zo’n instelling – maar het is het proberen waard.