Lichaamsverzorging

Weg met die blaren: zo voorkom je ze

Weg met die blaren: zo voorkom je ze

Je herkent het vast wel. Je hebt nieuwe schoenen gekocht en deze moet je nog inlopen. Eindresultaat? Blaren! Pijnlijk, kunnen we je vertellen. Wat doen we hier tegen? Lees gauw verder!

Blaren

Als we het hebben over een blaar dan bedoelen we een vochtophoping in je opperhuid. Vanbuiten ziet een blaar er troebel en wit uit, maar er zit ook vocht in en die is helder. Een blaar ontstaat op een plek waar veel wrijwing is. Dit is vaak onder je voet of op je hiel. Zodra jij krappe schoenen draagt is de kans op een blaar erg groot. Eerst wordt je huid rood en daarna ontstaat er een vochtophoping. Daar is je blaar!

Soorten blaren

Gesloten blaar

Zoals de naam al zegt is deze blaar helemaal gesloten. Zodra jij last hebt van een blaar, kun je het beste je huid met rust laten. De blaar kan zo indrogen en geneest vanzelf. Mocht de blaar niet genezen, is het verstandig om even langs de pedicure of huisarts te gaan. Die kan namelijk de blaar open prikken. Of plak een blarenpleister op. Zo voorkom je namelijk infecties. Zodra de blaar is opengemaakt, moet je je huid desinfecteren. Vaak geneest een gesloten blaar in 7 dagen.

Open blaar

Naast de gesloten blaar, kun je ook een open blaar hebben. Deze moet je extra goed schoonmaken met water en afdekken met verband. Zo voorkom je infecties. Gebruik een grote pleister of verbandje, zodat die ruim over de blaar past en niet kan verschuiven. Vervang dagelijks het verband, want zo kunnen er geen bacteriën bij komen. Vaak geneest een open blaar binnen 7 dagen.

Bloed blaar

Zoals de naam al zegt bestaat deze blaar uit bloed. Hij is dan ook roodgekleurd. Bij een bloedblar komt er bloed vrij onder de huid. Laat de blaar vooral lekker met rust. Je kan hem in principe hetzelfde behandelen als de andere blaren.

Behandelen

Hoe kunnen we een blaar behandelen? Dit kun je op verschillende manier doen. Alleen het ligt er wel aan of de blaar heel is of niet. Zodra de blaar dicht is, plak er dan vooral een pleister op. Een blaar geneest vanzelf. Mocht de blaar toch open zijn gegaan. Behandel hem dan op de volgende manier:

  • Spoel je blaar met schoon water.
  • Dep je blaar voorzichtig droog met een steriel gaasje.
  • Ontsmet je huid met een ontsmettingsmiddel.
  • Verzorg de blaar 1 a 2 keer per dag. Net zo lang tot je merkt dat de huid weer dichtgroeit.

Weet dat het herstellen van een blaar even kan duren. Het hangt vooral af van de grootte en de verzorging van je blaar. Het kan enkele dagen duren, maar ook enkele weken.

Voorkomen

Merk je dat je huid op je voeten wat begint te irriteren? Wij gaan je vertellen hoe je een blaar kunt voorkomen:

  • Verminder wrijving op verschillende drukpunten. Doe dit met een blarenpleister. Heb je geen blarenplesiters? Gebruik dan tape om de kwetsbare plekken in te tapen.
  • Draag vooral schone, droge en naadloze sokken.
  • Zorg dat je goed zittende schoenen draagt, dus niet te groot en ook niet te klein. Heb je nieuwe schoenen gekocht? Loop ze dan eerst goed in. 
  • Bedek je voeten met een laagje talkpoeder. Zo voorkom je zweetvoeten. Wanneer je last hebt van zweetvoeten, is de kans op een blaar een stuk groter. 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top