Health

Overprikkeld geraakt? Kalmeer met de 5-4-3-2-1 methode

Overprikkeld geraakt? Kalmeer met de 5-4-3-2-1 methode

Tegenwoordig vliegt men dagelijks van hot naar her. Een kantoordagje hier, drankjes met de meiden daar, sport, huishoudelijke taken, een relatie... Het valt allemaal niet mee. Niet zo gek dus dat je daar soms eens even helemaal overprikkeld van raakt. Maak je zo'n overprikkeling mee en moet je echt weer even tot jezelf komen? Doe dat dan met de 5-4-3-2-1 methode.

Lees ook:

Snel overprikkeld raken

Iedereen is natuurlijk weleens gestrest. Denk bijvoorbeeld aan een belangrijke presentatie op het werk, of een ruzie binnen je familie. Dat is vervelend, maar valt vaak nog te overzien. Moet je daadwerkelijk alle ballen hooghouden en heb je daar wat moeite mee, dan kan het omslaan in ongezonde stress en een overwhelming gevoel. Hier wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf!

Tips & Tricks

Nu kunnen we je natuurlijk makkelijke tips en tricks meegeven, zoals wandelen, yoga, mediteren, goed eten, veel slapen, blablabla. Deze dingen zijn wel heel goed voor je, maar eerder op lange termijn, dan op korte termijn. Wanneer je je buitenshuis bevindt en je voelt je overprikkeld, dan kun je natuurlijk niet opeens yoga gaan doen. Je hebt iets nodig wat makkelijk te onthouden is én op korte termijn werk voor een overwhelming gevoel.

5-4-3-2-1 methode

Nou, zoek niet langer, want wij hebben dé methode voor je gevonden. Het is de 5-4-3-2-1 methode (en nee, dit is niet van vijf tot één aftellen). Het is een manier om stress snel van je af te laten glijden en je af te leiden van het vervelende gevoel dat je ervaart. Hoe zweverig het ook klinkt; met deze methode keer je weer terug in je lichaam en vertrek je even uit je hoofd.

Zo werkt het:

5 - kijk om je heen en benoem 5 dingen die je kunt zien.

4 - luister aandachtig en benoem 4 dingen die je kunt horen.

3 - voel aan 3 dingen die je kunt aanraken.

2 - benoem 2 dingen die je kunt ruiken.

1 - proef 1 ding of herinner je een smaak die je lekker vindt.

Zintuigen gebruiken als je overprikkeld bent

Waarom werkt dit nu eigenlijk zo goed? Dat je overprikkeld bent zit voornamelijk in je hoofd. Wellicht voel je het weleens in de zin van vermoeidheid of hoofdpijn, maar het komt eigenlijk allemaal vanuit je hersenen. Door al je zintuigen te gebruiken en je even te focussen op iets dat níet in je hoofd zit, kom je weer even tot jezelf en kan je lichaam even ergens anders aan denken. Zo zorg je er ook voor dat je dingen niet gaat overdenken. Handig om eens te proberen toch?

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top